Viral Video Agong ‘Kecek Kelate’ Masa Bertitah di Hari Keputeraan

PADA kelaziman, amat jarang untuk mendengar Yang di-Pertuan Agong ke-15, Sultan Muhammad V bertitah dalam dialek Kelantan sejak bersemayam di Istana Negara pada 13 Disember tahun lalu.

Baginda yang terkenal amat mesra rakyat itu sebaliknya dilihat hanya bertitah dalam bahasa Melayu standard ketika menghadiri sebarang majlis rasmi peringkat persekutuan termasuk lawatan diraja ke mana-mana negeri setakat ini.

Namun sesuatu yang tidak dijangka berlaku apabila Seri Paduka bertitah selepas mengurniakan darjah persekutuan kepada 103 penerima sempena Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara di ibu negara pada Sabtu.

Sultan Muhammad V dalam akhir titah ucapannya tanpa segan silu bertutur sebaris ayat dalam dialek Kelantan hingga menyebabkan mereka yang hadir di Balairong Seri tersenyum selain ada tertawa kecil mendengarkannya.

“Baghu ni balik Kelate lamo seminggu, peylek sikit kecek ni,” titah baginda yang bermaksud baru-baru ini Seri Paduka pulang ke Kelantan selama seminggu sempena Hari Raya Aidiladha dan masih lagi terbiasa dengan dialek Kelantan.

‘Peylek’ sebenarnya bermaksud kekok atau janggal dalam bahasa Kelantan.

Baca juga: Agong Sembelih 3 Ekor Lembu

Situasi berkenaan juga dapat disaksikan oleh jutaan penonton di seluruh negara yang mengikuti secara langsung majlis tersebut disiarkan menerusi stesen TV1 RTM dalam slot khas selepas program Selamat Pagi Malaysia.

Walau apa pun, baginda juga kelihatan tersenyum bersahaja selepas melihat reaksi hadirin yang terpinga-pinga dan mungkin menujukan perkara berkaitan teks titah itu kepada pihak Istana Negara sendiri untuk tindakan susulan.

Ini merupakan penampilan julung kali Sultan Muhammad V dalam majlis khas tersebut dan juga kali pertama tarikh sambutan Hari Keputeraan diubah untuk sepanjang lima tahun pemerintahan baginda.

Titah Sultan Muhammad V dialek ‘kelate’ pada sekitar masa rakaman ini.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *