PAS tahu akan hilang Kelantan, Husam sedia jadi MB

Naib Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Datuk Husam Musa bersedia dinamakan sebagai calon sementara menteri besar Kelantan bagi tujuan strategik Pakatan Harapan (HARAPAN) merampas negeri itu.

Katanya, PAS seolah-olah menyedari bahawa mereka akan kehilangan Kelantan sehingga menyebabkan parti Islam itu membahas kenyataan yang dibuat oleh pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang yang mencadangkan ADUN Salor itu diangkat sebagai menteri besar sekiranya HARAPAN berjaya menawan negeri itu pada pilihan raya umum akan datang.

“Buat sementara ini saya terima saya dinamakan, sementara ada orang lain yang lebih berkelayakan supaya rakyat Kelantan lebih nampak siapa yang nak pimpin mereka, apa latar belakang mereka.

“Kalau parti-parti dalam Pakatan Harapan tak boleh terima, kira tak jadilah. Kalau parti dalam Pakatan Harapan terima, bolehlah saya terima bagi tujuan strategik perjuangan kita khususnya di Kelantan.

“Kalau ada orang lain yang lebih layak saya akan beri pada orang itu jadi sementara itu cadangan itu telah dikritik hebat oleh PAS. Jadi saya rasa teruja iaitu PAS macam yakin yang mereka akan hilang kerajaan. Jadi kalau dia tak hilang kerajaan kenapa dia nak bahas menteri besar orang lain,” katanya.

Husam berkata demikian kepada pemberita dalam sidang media di Wisma Amanah Negara di Kuala Lumpur selepas diminta mengulas mengenai kenyataan Lim berhubung dirinya dinamakan sebagai calon menteri besar.

Bagaimanapun, kenyataan itu dikritik PAS antaranya naib presidennya Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang menyifatkan pengumuman Lim itu memperlihatkan betapa berkuasanya DAP dan pemimpinnya di dalam pakatan pembangkang.

Selain Mohd Amar, Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz turut menyatakan DAP cuba mendahului rakan pakatannya dengan menamakan Husam sebagai menteri besar negeri. Husam yang juga bekas naib Presiden PAS mendesak supaya parti itu turut menamakan calon menteri besar mereka.

“Dia (PAS) kena namakan menteri besar dia sendiri siapa seterusnya? Adakah Datuk Ahmad Yakob akan jadi menteri besar lagi atau Nik Amar akan jadi menteri besar atau Nik Abduh jadi menteri besar

“Kita pakatan pun nak tahu siapa calon menteri besar PAS sebab PAS menguasai Kelantan sebagai sebuah kerajaan takkan lah dia tak boleh namakan menteri besar,” katanya.

Sumber : MalaysiaKini

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *