“Nak bukti kedai Kelantan butoh? Tengok tweet ni..” – Kecewa makan di kedai Kelantan, lelaki ini mengamuk di Twitter

Mereka yang sering makan di luar sering dipanggil sebagai adventure terutamanya buat mereka yang sering bertukar-tukar kedai makan kerana mereka ini lebih berisiko untuk menerima makanan yang rasanya tidak sesuai dengan ‘tekak’ mereka.

Begitulah nasib seorang pengguna Twitter setelah beliau mengambil keputusan untuk mencuba makan di sebuah kedai Kelantan pada baru-baru ini.

Reeve Madson yang telah berkongsi kekecewaan apabila ‘portion‘ makanan yang diterimanya sedikit berbanding biasa. Malahan, dia turut memaki hamun di dalam Twitter disebabkan hidangan yang diterima.

Bagi anda, ‘portion’ macam ini kira sedikit atau tidak?

Tweet beliau telah mendapat respons daripada pemilik kedai makan tersebut. Menurut Reeve, bukan sahaja pemilik kedai itu tidak mahu menerima ‘teguran’ yang diberikannya, malah pemilik kedai tersebut telah bertindak untuk memaki-hamun Reeve kembali.

Malahan, beliau merasa sungguh dan turut mengaitkan dengan isu kenegerian.

Tidak cukup dengan itu, Reeve turut membangkitkan isu kenegerian. Menurut Reeve, mentaliti yang dimiliki oleh majoriti rakyat Kelantan telah menyebabkan negeri itu mundur dan tidak pernah membangun.

Reaksi netizen

Rant tweet Reeve itu kemudiannya telah mendapat perhatian netizen. Rata-ratanya tidak bersetuju dengan pandangan Reeve yang menghina dan memperkecilkan orang Kelantang. Tidak kurang juga yang menggelarkan Reeve sebagai racist kerana memaikan isu perkauman.

Lebih banyak lagi reaksi negatif yang dikenakan ke atas dia:

Ada yang mengatakan post Reeve ini seakan-akan menutup rezeki orang:

Maka, apa pendapat anda tentang makanan orang kelantan? Pernah tak anda mengalami situasi seperti dia, atau tidak pernah.

Sumber: Reeve Madson, First of His name, Warrior of Words

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *